Robotický Vysavač

První Robotický vysavač byl vyroben firmou Elektrolux a byl pojmenován jménem Trilobit. Své jméno tento robot získal podle živočicha který na zemi pobýval v prvohorách před 250-560 miliony let a čistil (vysával) dno oceánů
                                                                                                                      
Naštěstí pro nás na objevení prvního robotického vysavače nemusíme chodit tak daleko a zaskočíme pouze do roku 2001 kdy byl tento robot uveden na trh. K výhodám robota patří jeho funkce pro naprogramování kdy má vyjet ze svého stojanu či ultrazvuková výbava proti nárazům do zdi či nábytku. Výhodou je také, že robot zastaví před začátkem schodiště a vrátí se do svého nabíjecího stojanu když mu dochází baterie.
                                                                                                                      
Firma Elektrolux patří ve výrobě vysavačů ku světové špičce ale patent  na první vysavač nevlastní. Ten náleží panu Cecil Boothovi který v roce 1902 sestrojil první vysavač vůbec. Jeho zařízení s počátkem nového věku bylo ovšem mnohem větší nežli dnešní robotické vysavače a pro užití muselo být taženo na voze koňmo.
                                                                                                                      
Tuto nevýhodu viděl pan Axel Wenner Gren a spolu s designérem Svenem Carlstedem roku 1912 dokončili návrh na první vysavač Lux 1 který vážil pouhých 14 kilo a bylo jej tedy možné užívat v běžné domácnosti. Pan Wenner Gren nabídnul pro výrobu tento patent firmě Lux ve Stockholmu a firma jeho návrh přivítala pod podmínkou, že prodá alespoň 500 kusů.
                                                                                                                      
V té době byly pro firmu Lux jako výrobce petrolejových lamp vysavače zcela novým odvětvím ale firma ve věku elektrifikace hledala novou cestu jak uspět na trhu. Tímto krokem se firma Lux rozvinula na novém poli působnosti a v roce 1919 se sloučila s firmou Elektromekaniska čímž vzniknul název Elektro-Lux.
                                                                                                                      
Nové společnosti se dařilo a tak začala exportovat do celého světa. K nám se firma dostala roku 1921 a vytvořila pobočku v Praze. Zajímavým faktem je, že téhož roku měl v Praze premiéru i dramat R.U.R. kde Karel Čapek užil slovo robot poprvé. To však v těchto letech na firmu Elektrolux nemělo žádný vliv a vedení zajímal pouze obchod a počet prodaných vysavačů.
                                                                                                                      
Ve třicátých letech se takto proslavil pan Leo Pepper který vysavač prodal i na místech kde nebyla zavedená žádná elektřina. Později pak jeho syn spisovatel Ota Pavel ztvárnil ve svých povídkách otcovy příhody z prodeje vysavačů a každý si jistě vzpomene na film Smrt Krásných Srnců v hlavní roli s Karlem Heřmánkem který si zde zahrál prodejce vysavačů Leo Poppera.
                                                                                                                      
V bývalém Československu před válkou tak většina domácností vlastnila vysavač právě od Elektroluxu a firma se po roce 1974 stala největším prodejcem vysavačů na světě.